Via Ezproxy

Via Ezproxy on Greasemonkey-skripti, jolla monet tieteellisten aikakauslehtien artikkelit aukeavat Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden ja henkilöstön kotikoneilla parilla klikkauksella.

Yleistä

Asenna Via Ezproxy
vaatii Firefoxin ja Greasemonkeyn

Jyväskylän yliopisto tarjoaa henkilökunnalleen ja opiskelijoilleen pääsyn monien tieteellisten aikakauslehtien artikkeleihin sähköisesti. Artikkelien lukeminen onnistuukin kivuttomasti yliopiston verkosta käsin, mutta kotikoneelta käytettäessä on yleensä tarpeen kierrättää liikenne tavalla tai toisella yliopiston kautta.

Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että vaikkapa Scholarista löydetty artikkeli täytyy etsiä uudelleen esimerkiksi Nelliportaalin kautta. Käytännössä tällöin liikenne ohjataan julkaisijan sivulle yliopiston verkon läpi Ezproxyn kautta. Tämä näkyy selaimessa osoiterivin ....com.ezproxy.jyu.fi-alulla.

Hiukan omaa aikaansa voi säästää naputtelemalla abstraktisivun isäntänimen perään käsin ".ezproxy.jyu.fi", mutta pidemmän päälle tämä on turhan työlästä. Via Ezproxy vähentää turhaa työtä, ja tuo tämän liikenteen uudelleenohjauksen suoraan julkaisijan/tietokannan verkkosivuille klikattavaksi linkiksi.

Tuetut sivustot

Via Ezproxy tukee tällä hetkellä seuraavia sivustoja:

Asennus ja käyttö

Via Ezproxyn käyttö on helppoa – tai ainakin helpompaa kuin ilman.

1. Asenna Greasemonkey (tai 100% yhteensopiva)

Kuva: Greasemonkeyn asentaminen selaimeen

Via Ezproxy tarvitsee toimiakseen Firefox-selaimen ja siihen Greasemonkey-selainlisäosan. Lisäosan voi asentaa ilmaiseksi ja turvallisesti Firefoxin lisäosapalvelusta.

Via Ezproxy saattaa toimia myös muiden selainten vastaavilla lisäosilla, mikäli ne tukevat Greasemonkey-skriptejä. Suosittelen kuitenkin käyttämään Firefoxia ja Greasemonkeyä.

2. Asenna Via Ezproxy

Asenna Via Ezproxy
vaatii Firefoxin ja Greasemonkeyn

Via Ezproxyn saat asennettua selaimeen oheisesta linkistä. Asennuksen jälkeen Via Ezproxy on heti käyttövalmis. Skripti päivittyy automaattisesti uusimpaan versioon.

3. Etsi

Kuva: Google Scholarista haku

Via Ezproxy ei valitettavasti tee tiedonhakua puolestasi. Voit käyttää hakuun vaikkapa Google Scholaria, jossa julkaisijan/tietokannan näkee helposti tekstin alapuolella.

Avaa artikkelin abstraktisivu tavalliseen tapaan (Google Scholarissa otsikkoa napsauttamalla). Via Ezproxyn taiat tapahtuvat tällä yhteenvetosivulla.

4. Napsauta Via Ezproxy -linkkiä

Kuva: Via Ezproxy ScienceDirectissä

Linkin ulkonäkö ja sijainti vaihtelee sivustoittain, mutta yleensä se on lähellä muita artikkelin lataamiseen ja ostamiseen liittyviä linkkejä ja painikkeita. Esimerkkejä eri sivustoilta on alla Kuvakaappauksia-osassa.

Linkin klikkaamisen jälkeen kirjaudut sisään Jyväskylän yliopiston Ezproxy-palveluun yleispalvelutunnuksillasi. Tämän jälkeen sinut ohjataan joko suoraan artikkelin PDF-versioon tai takaisin abstraktisivulle, josta lataaminen onnistuu "Download PDF"-linkkiä tai vastaavaa napsauttamalla.

Siinä se!

Jos Via Ezproxy-linkki ei ilmesty sivulle, tai jos napsauttamisen jälkeenkään et pääse käsiksi artikkeliin, katso lisätietoja Kysymyksiä ja vastauksia -osiosta.

Kysymyksiä ja vastauksia

Voitko lisätä palvelun X?

Mahdollisesti. Edellytyksenä lisäykselle on, että tietokanta tai lehti on vapaasti luettavissa Jyväskylän yliopiston verkossa, ja että jokaisen artikkelin abstraktilla on oma HTML-muotoinen sivu.

Jos edelliset vaatimukset eivät sano mitään, kannattaa silti rohkeasti ottaa yhteyttä ja ehdottaa.

Linkkiä ei näy, missä vika?

Jos Via Ezproxy -linkki ei ilmesty sivulle, varmista aluksi seuraavat asiat:

  1. Onhan palvelu ylipäätään tuettu? Via Ezproxy ei tue kaikkia niitä tietokantoja, kirjastojärjestelmiä ja julkaisujoiden verkkosivustoja, joihin JY:n opiskelijoilla ja henkilöstöllä on pääsy. Luettelo tuetuista sivustoista on tämän sivun alussa.
  2. Onhan kyseessä aikakauslehden artikkeli (eikä esim. kirja)? Via Ezproxy ei yleensä tue muita kuin varsinaisia artikkeleita, sillä kirjoihin ym. yliopiston nykyiset oikeudet eivät aina yletä.
  3. Olethan artikkelin abstraktisivulla? Esimerkiksi lehden vuosikerta- tai numerosivuilla ei linkkejä näytetä, joten avaa yksittäinen artikkeli ensin.
  4. Onhan sivu latautunut loppuun? Via Ezproxy lisää linkkinsä sivuun vasta sitten, kun se on muuten kokonaan latautunut. Hitaalla Internet-yhteydellä linkin ilmestyminen saattaa siis kestää.

Jos näistä ei ollut apua, ota yhteyttä kehittäjään. Liitä mukaan linkki siihen artikkeliin, jota yritit avata.

Via Ezproxy -linkki ei toimi

Kannattaa huomata, että yleensä Via Ezproxy -linkin napsauttaminen ei vie suoraan artikkelin PDF:ään, vaan kirjautumisen jälkeen palataan abstraktisivulle. Tältä sivulta pitäisi kuitenkin nyt löytyä "Read PDF"-tyylinen linkki, josta artikkeliin pääsee käsiksi.

Jos PDF-linkkiä ei siltikään näy, on mahdollista, ettei Jyväskylän yliopistolla ole oikeutta juuri tähän artikkeliin. Näin voi olla esim. silloin, kun artikkeli on vanha, tai silloin, kun yliopiston pääsyoikeus koskee vain joitakin yksittäisen järjestelmän julkaisuja.

Jos tämä on mielestäsi virhetilanne, ota yhteyttä kehittäjään. Liitä mukaan linkki siihen artikkeliin, jota yritit avata.

Kuka Via Ezproxyä kehittää?

Via Ezproxyä kehittää Riku "kingi89" Eskelinen. Saat yhteyden minuun vaikkapa sähköpostitse, via-ezproxy ät kingi89 piste fi, tai Twitterissä (@kingi89). Lisää yhteystietoja on kingi89.fi-pääsivullani.

Pyydän huomioimaan, että omista ja VEZP:n siteistä Jyväskylän yliopistoon huolimatta yliopisto ei ole Via Ezproxyn kehittämiseen osallistunut, eikä se tue tai suosittele sitä. VEZP:ä ei myöskään ole tehty osana opinto- tai työtehtäviäni.

Onko tämä ihan laillista?

On kyllä. Via Ezproxy ei kierrä mitään suojauksia, vaan ainoastaan helpottaa olemassaolevien käyttöoikeuksien hyödyntämistä täysin luvallisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Kuvakaappauksia

Koska jokaisella sivustolla on erilainen ulkoasu ja rakenne, myös Via Ezproxy -linkin paikka ja ulkonäkö vaihtelee palveluittain.

ACM Digital Library

Kuva: Via Ezproxy ACM Digital Libraryssä

IEEE Xplore

Kuva: Via Ezproxy IEEE Xploressa

Informs Pubs OnLine

Kuva: Via Ezproxy Informs Pubs OnLinessä

ScienceDirect

Kuva: Via Ezproxy ScienceDirectissä

Springer Link

Kuva: Via Ezproxy Springer Linkissä

Wiley Online Library

Kuva: Via Ezproxy Wiley Online Libraryssä

Via Ezproxyn lisenssi

Via Ezproxy -skriptiä saa käyttää, muokata ja levittää alla olevan MIT-lisenssin mukaisesti. Lisenssi ei koske tätä verkkosivustoa eikä sen resursseja.

Copyright (c) 2016 Riku Eskelinen/ kingi89.fi

Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a copy of this software and associated documentation files (the "Software"), to deal in the Software without restriction, including without limitation the rights to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell copies of the Software, and to permit persons to whom the Software is furnished to do so, subject to the following conditions:

The above copyright notice and this permission notice shall be included in all copies or substantial portions of the Software.

THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE WARRANTIES OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND NONINFRINGEMENT. IN NO EVENT SHALL THE AUTHORS OR COPYRIGHT HOLDERS BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR OTHER LIABILITY, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, ARISING FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE.